(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2022)
Макалада иликтөөгө алынган обьектинин негизги түшүнүктөрүн анализдөө аркылуу бир кылка эмес (ачык, сызыксыз) системалардын өздүк уюмдашуусунун мыйзам ченемдүүлүктөрүн жана жоболорун изилдеген салыштырмалуу жаңы парадигма – синергетиканын философиялык жана методологиялык маңызы тастыкталат. Башаламандык - татаал кубулуш, кокустук, ал эми тартиптешүү – жөнөкөйлүктүн негизи, зарылдык деп чечмеленген негизги синергетикалык жобо – «башаламандыктан тартиптешүү жаралат» концептуалдык жактан анализге алынат. Ошондой эле макалада синергетика жөнүндөгү концепцияны И.Канттын гносеологиясы менен байланыштырып (кынапташтырып) кароого аракет жасалат.