(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2021)
Мектепте дене тарбия сабактарынын максаты «Орто мектептин 5-9-класстары үчүн «Дене тарбия» предмети боюнча стандартта» чагылдырылып, окутуунун натыйжаларын баалоонун үлгүсү, эталону, модели катары кабылданат. Макалада 5-9-класстардын окуучулары, ата-энелер, дене тарбия мугалимдери жана болочок мугалимдерден турган төрт топтун аталган стандартта белгиленген максаттардын кайсынысына артыкчылык бере тургандыгы изилденди. Респонденттер 14 максаттын ичинен эӊ маанилүү, артыкчылыктуу деп белгилеген 7 максат жыштыктын кайталанышына жана ага байланыштуу пайыздарга баа берүү менен ѳлчѳндү. Алынган натыйжалар дене тарбиясы тууралуу билимдерге байланыштуу максаттар кыймылдык ѳнүгүү максаттарына салыштырмалуу окуучулар тобу тарабынан артыкчылыктуу багыт катары бааланбай тургандыгын кѳрсѳттү. Мектептерде дене тарбия сабактарынын максат, милдеттерин аныктоодо, болочок мугалимдерди даярдоодо, спорттук иш-чараларда окуучулардын адептик-руханий баалуулуктарын, сергек жашоо образы тууралуу билимдерин ѳнүктүрүү маселелерине орчундуу маани берүү сунушталды.