(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2021)
Системанын курамын, түзүлүшүн жана жашоо формасын физикалык чоңдуктар менен алмаштыргандагы формула анда эки субстанция бар экенин көргөзөт: материялык мейкиндикке оролгон нерсе менен энергия жана материясыз убакытка оролгон энтропия менен информация. Булар бири-бирине конъюнкциялык катнашы менен, б.а. милдеттүү түрдө, эч качан ажырагыс жаратылыш законуна мүнөздө байланышкан. Ошентип, мурда белгисиз болгон системалардын кош курамдуулугунун ажырагыс байланыш закону ачылды. Анын таасири системалардын бардык: физикалык, биологиялык жана социалдык класстарына тийет. Ошондуктан жаңы ачылган закон жаратылыштын бардыгын камтыган, негизги, дүйнө куруучу закон даражасына ээ.